Get Adobe Flash player
images.jpg
 
Αρχική | Αγιορείτικα Προϊόντα | Μέλι | ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΜΕΛΙ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΜΕΛΙ

Font Size Larger Font Smaller Font

  altaltalt

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ, ΠΕΥΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Το αγιορείτικο ανθόμελο είναι ένα προϊόν σπάνιας σύνθεσης , γιατί προέρχεται από έναν τόπο με σπάνια βιοποικιλότητα , ο οποίος είναι μοναδικός στον κόσμο. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των διαφορετικών λουλουδιών που συναντάμε στο Άγιο Όρος , μεταξύ 50 και 600 μέτρων υψόμετρου , των οποίων η γύρη και το νέκταρ αποτελεί τη βάση για την παραγωγή του μοναδικού ,για τη θρεπτική του αξία και γεύση , αγιορείτικου ανθόμελου.



Η γεύση του είναι ιδιαίτερη καθώς δεν υπερισχύει κανένα λουλούδι και έχει ισορροπημένη γλυκύτητα. Το χρώμα του εξαρτάται από το υψόμετρο. Έτσι έχουμε σκούρο μέλι ,το οποίο προέρχεται από ημιορεινές περιοχές και προέρχεται στην ουσία από άνθη του δάσους , αλλά και πιο ανοιχτόχρωμο από περιοχές κοντά στη θάλασσα.


Σε θρεπτική αξία υπερτερεί το σκούρο μέλι καθώς έχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.α. , αλλά το ανοιχτόχρωμο έχει πιο πλούσια γεύση και γλυκύτητα γι’ αυτό προτιμάται από τα παιδιά.


Κρυσταλλώνει μετά από 6μήνες.

 

ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Το αγιορείτικο πευκόμελο παράγεται κυρίως στις περιοχές της Καψάλας και της Ι.Μ. Χιλανδαρίου. Ανάλογα με την εποχή συλλογής του, είναι ανακατεμένο είτε με καστανόμελο και είναι πιο πικρό από τα συνηθησμένα πευκόμελα , είτε με ανθόμελο ,το οποίο σπάει την πίκρα του και του προσδίδει πιο πλούσια γεύση. Είναι ένα απόλυτα αγνό προϊόν καθώς όλο το Άγιο Όρος υπάγεται σε συνθήκη NATURA 2000 και κατά συνέπεια δεν γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων.


Όσον αφορά το μέλι αυτό καθ΄ αυτό , το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Tο πευκόμελο κρυσταλλώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

 

ΜΕΛΙ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Το καστανόμελο είναι «το μέλι του μοναχού», όπως λέγεται, εξαιτίας της πικρής γεύσης του. Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο -ίσως το πιο πλούσιο- σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς.


Στο μέλι αυτό εντοπίζεται μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων (κόκκοι γύρης) που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό τονωτικό.

Συνιστάται σε εναλλακτικές θεραπείες καρδιοπαθών. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.

Το αγιορείτικο καστανόμελο έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, διότι παράγεται σε μια περιοχή η οποία προστατεύεται από τη συνθήκη NATURA 2000 ,δηλ. στην περιοχή απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων.

 

Επισκέπτες

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 107411

Λήψη @Νέων

Αν θέλετε να σας αποστείλουμε ενημερωτικό E-mail, παρακαλώ στείλετε μας το E-mail σας


Είσοδος Μελών